STUDIU: Persoanele testate negativ de Covid-19, în ciuda expunerii, pot avea „memorie imunitară”. Descoperirea ar putea duce la vaccinuri anti-Covid care produc o imunitate de lungă durată

STUDIU: Persoanele testate negativ de Covid-19, în ciuda expunerii, pot avea „memorie imunitară”. Descoperirea ar putea duce la vaccinuri anti-Covid care produc o imunitate de lungă durată
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 12/11/2021, 09:23
Actualizat: 12/11/2021, 09:35

Unele persoane expuse la infecția cu coronavirus elimină rapid virusul SARS-Cov-2 datorită unui răspuns imun puternic din partea celulelor T existente în organism și nu mai ajung să testeze pozitiv, arată un studiu realizat de University College London, scrie the Guardian.

„Toată lumea cunoaște persoane care au fost expuse, dar nu au cedat la infecție. Aceștia au reușit să evite complet virusul sau au curățat în mod natural virusul înainte ca acesta să fie detectabil prin teste de rutină”, a explicat Leo Swadling, imunolog la University College London și autorul principal al studiului.

Descoperirea este importantă fiindcă ar putea deschide calea pentru o nouă generație de vaccinuri care vizează răspunsul celulelor T, ce ar putea produce o imunitate mult mai durabilă, au spus oamenii de știință.

Cercetătorii au monitorizat intens angajații din domeniul sănătății pentru semne de infecție și răspunsuri imune în timpul primului val al pandemiei.

În ciuda unui risc ridicat de expunere, 58 de participanți nu au fost testați pozitiv pentru Covid-19 în niciun moment. Cu toate acestea, probele de sânge prelevate de la acești oameni au arătat că au avut o creștere a celulelor T care au reacționat împotriva Covid-19, în comparație cu probele prelevate înainte de apariția pandemiei și în comparație cu persoanele care nu au fost expuse deloc la virus. Ei au mai avut creșteri ale unui alt marker sanguin al infecției virale.

Cercetarea a arătat că un subgrup de oameni aveau deja celule T de memorie de la infecții anterioare cu alte coronavirusuri sezoniere care provoacă răceli comune, care i-au protejat de Covid-19. Aceste celule imunitare „adulmecă” proteinele din mecanismul de replicare – o regiune a Covid-19 împărtășită cu coronavirusurile sezoniere – iar la unii oameni acest răspuns a fost suficient de rapid și de puternic pentru ca infecția să fie eliminată în cel mai timpuriu stadiu.

„Aceste celule T preexistente sunt pregătite să recunoască SARS-CoV-2”, a spus Swadling.

Studiul ar putea duce la dezvoltarea unor vaccinuri anti-Covid cu eficiență de foarte lungă durată

„Acest studiu identifică un nou rezultat intermediar – suficientă expunere la virus pentru a activa o parte a sistemului imunitar, dar nu suficientă pentru a prezenta simptome, a detecta niveluri semnificative de virus sau declanșează un răspuns cu anticorpi”, a explicat Alexander Edwards, profesor asociat în tehnologie biomedicală la Universitatea din Reading.

Descoperirea este deosebit de semnificativă deoarece răspunsul imun cu celule T tinde să confere o imunitate de durată mai lungă, de obicei de ani, mai degrabă decât luni, în comparație cu anticorpii.

Aproape toate vaccinurile Covid-19 existente se concentrează pe amorsarea anticorpilor împotriva proteinei vitale care ajută SARS-CoV-2 să intre în celule. Acești anticorpi neutralizanți oferă o protecție excelentă împotriva bolilor severe.

Cu toate acestea, imunitatea scade de-a lungul timpului și o potențială slăbiciune a vaccinurilor existente este faptul că virusul suferă mutații.

În schimb, răspunsul celulelor T nu tinde să se estompeze la fel de repede, iar replicarea internă pe care o țintește este foarte întâlnită între coronavirusuri, ceea ce înseamnă că un vaccin ar proteja și împotriva unor tulpini complet noi.

„Perspectivele din acest studiu ar putea fi critice în proiectarea unui alt tip de vaccin. Un vaccin care stimulează imunitatea celulelor T împotriva diferitelor ținte de proteine ​​virale care sunt împărtășite între multe coronavirusuri diferite ar completa vaccinurile noastre care induc anticorpi neutralizanți. Deoarece acestea sunt componente ale virusului, anticorpii sunt mai puțin eficienți – în schimb, celulele T intră în joc”, a spus Edwards.

Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Finală Elena Lasconi - Călin Georgescu, la prezidențiale? Ce arată datele acum despre Ciolacu
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
Cum a ajuns Ion Iliescu primul președinte al României democrate. Istoria marcată de minciuni, proteste...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cum a funcționat rețeaua uriașă și sofisticată construită pe Tik Tok pentru Călin Georgescu, pe...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
Ce legătură are Vladimir Putin cu Cătălin Georgescu? Presa din Rusia EXULTĂ după victoria năucitoare
Cum arată ACUM cea care în trecut era votată „cea mai sexy femeie din lume”!...
Rezultate parţiale alegeri prezidenţiale. Elena Lasconi măreşte diferenţa faţă de Marcel Ciolacu, care a căzut...
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
Elena Lasconi, prima reacție după ce a intrat în cel de-al doilea tur al alegerilor...
Cum a reușit 'meteoritul' Călin Georgescu să fie numărul 1! Explicația unui specialist în social...
Cod Rutier 2024: Care e distanța regulamentară între mașinile parcate?
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Rezultate parţiale. Elena Lasconi, 19,17% - Marcel Ciolacu 19,15%. Aproape...
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Cine este Cristela Georgescu, cea care ar putea deveni prima doamna. Cu ce se ocupă...
Pericolul din vacanța la cabană. Mulți turiști își riscă sănătatea și chiar viața
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
”The Apprentice”, filmul care dezvăluie latura controversată a lui Donald Trump, respins de actorii de...
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
Postul are efecte semnificative în creierul uman, a descoperit un studiu